maanantai 16. elokuuta 2010

Ihmisten ajatuksia chilistä

Vaikken kovin pitkään ole vielä chilien kanssa tuttavuutta tehnytkään niin muutamia outoja/hauskoja lausahduksia olen saanut ihmisiltä jo kuulla.

  • Eihän se ole tulista kun on makuaistinsa jo pilannut.
  • Uskallatko siemenen syödä?
  • Chilin syönti on kuin itsensä viiltelyä.
  • Joskus vahingossa puraisin semmoista vihreää, vihreähän on kaikkein tulisinta.
  • Mitä järkeä on pilata ruoka kun eihän sitä voi sitten edes syödä.
  • Mitä järkee?
Ihmiset tuntuvat pelkäävän chilejä niin etteivät uskalla edes maistaa ruokaa jossa on chiliä, lapset ovat yleensä aika rohkeita maistelemaan kunhan vain muistaa rehellisesti kertoa kuinka tulisesta asiasta siinä onkaan kyse niin pian ollaankin jo pyytämässä lisää ja uskalletaan jatkossakin maistaa kun ei joudu huijatuksi.
Meidän 6 vuotias poika on innokas chilien maistelija, pari kertaa olen sellaisen "chili-mix":n ostanut jossa on erilaisia chilejä josta sitten yhdessä maistellaan ja poika ottaa ja arvostelee makua kuin asiantuntija konsanaan, toki asiantuntija jo onkin maisteltuaan kaikkea mitä kotiin olen tuonut tavan paprikasta Nagaan, chiliruokia chilikastikkeista chilipirtelöön.
Samanlaista rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta ei aikuisilta tahdo löytyä. Johtuuko se sitten oudoista ja vääristä ennakkokäsityksistä joita me chiliharrastelijatkin ajattelemattomuuksissamme aiheutamme tuputtamalla kasvattamiamme chilejä neuvomatta kuinka niitä käyttää tai syöttämällä habaneroa suoraan puskasta pilailumielessä tai varoittamatta ettei sitä todellakaan kannata kokonaan suuhunsa tunkea. En ihmettele vaikkeivat nämä ihmiset siten kovin innostuneita ole edes kuuntelemaan tarinoita erilaisista ja eri tulisuuden omaavista lajikkeista tai maistamaan ruokiamme joiden avulla voisimme saada ihmisten käsityksiä chilistä hieman oiottua.
Itse olen yrittänyt saada tuttavistamme chilien ystäviä vaivihkaa tarjoamalla heille esim. ruokia joihin olen laittanut edes hieman chiliä, mutta toiset ovat todella herkkiä ja heille se pienen chilijauheen määrä ruuassa aiheuttaa aivan hirveän poltteen siinä missä minä tarvitsen jo huomattavasti suurempia annoksia edes tunnistamaan koko chiliä ruoasta. Se mikä on hieman tulista meille saa tottumattoman itkemään maitoa keittiön lattialle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti