keskiviikko 11. elokuuta 2010

Tästä se alkaa

Puolisoni toi minulle pari vuotta sitten kauppareissultaan sellaisen "Amppelichilin" joka teki paljon punaisia pienehköjä hirveän makuisia tulisia hedelmiä, ne jäivät hirveän makunsa vuoksi lähinnä satunnaiseksi huviksi itsensä ja vieraiden kiusaamiseen.
Syksyn koettaessa kasvi pääsi parvekkeelta sisälle kirjahyllyn päälle josta sen kuivuneen karahkan sain keväällä kantaa kompostiin.
Tänä kesänä sain uuden samanlaisen kasvin ja heti sen hedelmistä valmistin chilisuklaata ja chili con carnea jotka molemmat olivat järkyttävän pahan makuisia, mutta sitäkin tulisempia. Ajattelin, että onhan se kumma jos en osaa ruokaan tulisuutta saada niin, että sitä voi makunsa puolesta myös syödä, mutten silloin osannut arvata, että chilejä on monen makuisia, syötäviä, vain koristeeksi kelpaavia ja muuten vain chilejä joista ei oikein ole kummaksikaa.
Koin asiasta jonkin asteisen valaistumisen kun etsin netistä tietoa kuinka vältän edellisen kasvin kokeman kohtalon ja löysinkin pari hyvää sivua chileistä Inferno ja Chiliyhdistys joiden ansiosta seuraavalla kauppareissulla harhailin kaupassa chilejä etsien ja löysinkin oikein "ykkös luokan" hollantilaisia chilejä, tulisuutta niistä löytyi vaihtelevasti tulettomasta tappotuliseen, mutta maku ei ollut paha jos sitä oli ensinkään, joten niitähän voi käyttää ruoan laitossa ajattelin samalla kun sain idean aloittaa chilien kasvattamisen itse ja keräsin siemenet ostetuista chileistä ja laitoin niitä jugurttipurkkeihin itämään.
Siinä siemenien itämistä odotellessa etsin tietoa niiden kasvattamisesta ja ajauduin Chilifoorumille josta löytyi paljon tietoa chilien kasvattamisesta ja löytyi myös maininta hyvistä Fataliin chileistä(kuva) joita sain lähikauppani ottamaan valikoimaansa ja pääsin maistamaan oikeasti todella hyvää chiliä ja samantien tilasin Fataliistä muutamien chilien siemeniä.
  • Bolivian Rainbow
  • Tepin, Guatemala
  • Pi 22088
  • C. lanceolatum
  ....

1 kommentti:

  1. Terve,
    Hienoa, että saadaan lisää chiliblogeja. Eihän sinulla ole mitään sitä vastaan, että lisään tämän suomalaisten chiliblogien luetteloon: http://chiliblogit.blogspot.com/

    VastaaPoista